2016 - 2019 VTC programma: korte mbo opleidingen

Gedurende enkele jaren hebben met name jonge kansarme vrouwen gebruik kunnen maken van korte VTC (mbo) opleidingen als naaister of koken. 

 

Onze constateringen na afronding van dit project:

  • Er zijn 64 dames in 4 groepen opgeleid om zelfstandig kleding te kunnen maken. De opleidingen zijn met enthousiasme gegeven en ontvangen, leerlingen waren zonder uitzondering bijzonder positief over datgene wat ze geleerd hebben, en willen graag verder leren.
  • Er zijn 43 dames in 2 groepen opgeleid om zelfstandig producten te bakken, en een praktijkopleiding voor “visagiste”,  blijkbaar is er in de regio veel vraag naar deze producten / diensten (bruiloften, verjaardagen, religieuze en culturele feestdagen, etc.), waardoor EHED heeft besloten om de laatste 2 groepen geen naaicursus maar kook- / bakopleiding te geven. Ook hiervoor geldt hetzelfde enthousiasme, en willen de deelnemers graag verder leren.
  • De beide VTC trainingen hebben geresulteerd in een CARITAS diploma voor de vaardigheden die de dames geleerd hebben, maar dit is jammer genoeg geen officieel erkend diploma. Uiteraard brengt ’t persoonlijk succes, omdat ze met de nieuwe vaardigheden producten en diensten kunnen leveren waar vraag naar is. Tijdens ons bezoek hebben we zowel een groep leerlingen van de naaicursus als een groep van de kookcursus gesproken, uit hun feedback hebben we begrepen dat ze volop werk hadden, en daardoor een betere toekomst verwachten.

Naaisters opleiding regio Trincomalee en Mutur

Cooking en facials opleiding in Sampoor

3e groep

Tijdens ons bezoek in november 2017 hebben we de resultaten van de 3e groep naaisters gezien. De kledingsstukken worden verkocht in een speciaal winkeltje.

microkrediet

d.m.v. microkrediet hebben enkele deelnemers een naaimachine kunnen aanschaffen. 

Cookary and facials 2018

Er wordt gekeken of er een groep metselaars en timmerlieden kan starten. Met name in de regio Sampoor is daar behoefte aan.